Când te gândești la ele, grădinile sunt cu adevărat despre culoare. Această culoare poate proveni din flori, frunziș, scoarță, ceramică, mobilier, garduri și chiar lucrări de artă, dar în cele din urmă este vorba despre culoare. Grădinile noastre sunt menite să ne îmbunătățească viața și să ne facă casele să arate mai bine de pe bordură. Culoarea poate fi liniștitoare sau captivantă, poate fi o revoltă sau un râu, poate fi în față și în centru sau ceva mult mai subtil, dar indiferent de alegerile noastre, culoarea este scopul. Orice schemă de culori poate funcționa, este grădina ta, deci dacă ești fericit căruia îi pasă de ceea ce crede oricine altcineva. Cu toate acestea, înțelegerea principiilor de bază ale utilizării culorii în design poate ajuta la realizarea acelei imagini din capul tău. Fie că este un sanctuar liniștitor sau un patio pregătit pentru o petrecere.

Primul lucru de învățat este ce culori sunt considerate neutre în grădinărit. Culorile neutre sunt acele culori care pot fi utilizate cu orice altă culoare fără a schimba efectul pe care încercați să îl obțineți. Alb, negru, gri, argintiu și nuanțele de maro sunt considerate neutre în orice arenă. În grădinărit, verdele funcționează și ca neutru. Culorile neutre vor avea tendința de a reduce tonul celorlalte culori dintr-un pat și pot fi folosite ca tampon între două plante care altfel s-ar putea ciocni.

În timp ce funcțiile albe sunt neutre în grădină, ele servesc și altui scop. Albul strălucește când priviți grădina dimineața devreme, seara și noaptea. Cu vieți aglomerate, mulți dintre noi ne privim grădinile mai puțin în timpul zilei și mai des în timpul amurgului. Dacă veți folosi grădina dvs. adesea după întuneric, asigurați-vă că includeți o doză sănătoasă de flori albe și frunze argintii. Aceste plante se vor arăta bine seara.

Cel mai ușor plan de culoare pentru a fi realizat este probabil schema de culori monocromatică. Ceea ce combină pur și simplu nuanțele unei singure culori pentru a crea un pat de grădină. Aceste paturi sunt ușor de asamblat, deoarece alegerea plantelor dintr-o singură familie de culori este destul de ușor de făcut. Știu că monocromaticul poate părea plictisitor, dar aceste paturi nu trebuie să fie bla. Pot include o profunzime și un interes deosebit, așa cum este ilustrat în fotografiile de mai jos.

Schemele de culori monocromatice includ nuanțe de roșu, inclusiv roz, nuanțe de portocaliu și nuanțe de galben:

Alte scheme de culori monocromatice includ nuanțe de negru, alb sau violet:

Culori placute in gradina
Culori plăcute în grădină

Acum vine partea care poate fi puțin mai intimidantă, amestecând diferite culori. Amestecarea culorilor nu trebuie să fie dificilă și învățarea combinării cu succes a culorilor este mai ușoară dacă folosiți roata de culori ca punct de plecare. Știu că doar a auzi că s-ar putea să folosiți o roată de culoare vă poate provoca teroare în inimă, dar respirați adânc și repetați după mine „Roata de culoare este prietenul meu”. Într-adevăr.

Prima cheie pentru a înțelege amestecarea culorilor este de a privi relațiile de bază dintre culori. Folosirea roții de culori este cea mai simplă modalitate de a ilustra aceste concepte. O modalitate ușoară de a combina culorile este de a utiliza culori similare. Culorile analogice sunt cele care sunt una lângă alta pe roata de culoare. Aceste culori tind să se amestece bine. Diagrama de mai jos arată cele 6 culori majore de pe roata de culori. Culorile analogice includ roșu și portocaliu, portocaliu și galben, galben și verde, verde și albastru, albastru și violet și violet și roșu. Culorile analogice pot depăși două culori, grupurile de roșu, portocaliu și galben sau albastru, violet și roșu pot fi, de asemenea, considerate culori similare.

Dacă sunteți puțin mai aventuros și vă place un anumit contrast în culorile dvs., încercați să utilizați culori gratuite, care pot adăuga multă pop în patul dvs. Culorile gratuite sunt opuse una pe cealaltă pe roata de culori. Diagrama de mai jos prezintă diferitele culori gratuite. Cele 3 perechi de culori gratuite prezentate aici sunt violet și galben, roșu și verde și portocaliu și albastru.

Pentru un exemplu din viața reală a fiecărei triade, uitați-vă la fotografiile de mai jos. Fotografia din stânga ilustrează triada roșie, galbenă și albastră, în timp ce fotografia din dreapta ilustrează triada violetă, portocalie și verde.

Culorile se încadrează, de asemenea, în două categorii diferite, culori închise și luminoase. Culorile închise, cum ar fi albastru, violet și roz, tind să creeze o atmosferă liniștitoare și senină și vor apărea reci chiar și în cea mai proastă căldură. Tonurile întunecate sunt perfecte pentru a crea un sanctuar, în care puteți merge să vă relaxați și să vă detensionați de haosul vieții. Aceste culori sunt excelente pentru a crea starea de spirit pentru întâlniri pline de muzică ușoară și conversație liniștită.

Culorile închise au, de asemenea, tendința de a face zonele să pară mai mari decât sunt. Dacă aveți o grădină mică, aceste culori vă pot ajuta să vă faceți spațiul mai spațios. Nu uitați că culorile neutre vor funcționa atât cu culorile întunecate, cât și cu cele strălucitoare pentru a extinde paleta de material vegetal, menținând în același timp starea de spirit pe care o creați. Iată două exemple de grădini care folosesc culori închise:
Culorile strălucitoare atrag atenția și fac spațiile să pară mai mici. Dacă aveți un spațiu mare și doriți să-l faceți să pară mai mic, folosiți roșii aprinse, portocale și galbene în depărtare. Acest lucru va face plantarea să vi se pară mai aproape. Culorile strălucitoare sunt, de asemenea, excelente pentru a atrage atenția asupra zonelor pe care doriți să le evidențiați, de exemplu: o intrare frontală, paturi de flori, zone de relaxare sau lucrări de artă. Culorile strălucitoare adaugă un sentiment festiv și te pun într-o stare de petrecere. Sunt bune lângă patio sau o punte unde oamenii tind să se adune pentru distracție. Iată două exemple de grădini care folosesc culori strălucitoare:

Culori plăcute în grădină
Culori plăcute în grădină

Întotdeauna am avut tendința de a fi atras de culorile strălucitoare, dar am fost un pic timid în modul în care am amestecat acele culori. Am avut tendința (încă o fac într-o oarecare măsură) să fiu cel mai confortabil combinând culori analoage sau monocromatice. Apoi, acum câțiva ani, am avut o epifanie de culoare, adusă de un perete gigant roz-coral pe care l-am instalat într-o grădină pe care o folosim pentru o expoziție comercială. În timp ce iubesc culoarea, am folosit un sistem de potrivire a culorii vopselei pentru a dubla culoarea hainei mele de iarnă. Nu eram atât de sigură că un perete de 15 picioare înălțime, lungime de 100 de picioare, pictat în acea culoare a fost cea mai bună idee. Cu toate acestea, după ce am pictat peretele și am plasat aproape toate culorile imaginabile, inclusiv somonul, în fața lui am realizat că nu trebuie să vă fie frică niciodată de culorile strălucitoare. O gamă mai largă de culori decât ați putea crede că va funcționa împreună, fapt pe care trebuie să-l spun în continuare.

Un perete imens, strălucitor, roz-coral, ar putea fi un pic excesiv, deși destul de fantastic; scaune roz strălucitoare s-ar putea potrivi cu factura. Dacă vă este teamă că s-ar putea să vă săturați de culoare, nu vă faceți griji. Un strat simplu de vopsea schimbă totul. Până acum peretele avea cel puțin 5 culori diferite, iar scaunele trebuie să fie pe cel puțin al 10-lea strat de vopsea. Un strat de vopsea schimbă totul, de la o petrecere roz strălucitoare la un sanctuar albastru liniștitor în câteva lovituri simple de perie. OK, fă câteva galoane de vopsea.

Culori plăcute în grădină
Culori plăcute în grădină

Un ultim punct, cel mai important lucru este că îți iubești grădina. Dacă trebuie să lăsați aceste principii de culoare în urmă pentru a vă crea grădina de vis, faceți-o. Dacă sunteți fericiți, alte păreri nu contează.

Write A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pin It